Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

perjantai 30. marraskuuta 2012

10 joulukysymystä

Taas oli kyselyhaaste tarjolla.

Pitäähän tähänkin vastata! Alunperin ajattelin kääntää tämän, mutta tämän eduskunnassa esitetyn "Puhu suomea!"-kommentin kunniaksi päätin vastata på svenska. Kielillä maailmalle! kuten ystäväni sanoisi! Eikun pakkoruotsisanakirja esille!


Tack Marie för frågorna!


Ris a´la malta eller risgrynsgröt? 


Fullständigt klart: risgrynsgröt. Ris á la Malta har jag inte ätit sedan jag gick i högstadiet. Fast det var visst ett alternativ som efterrätt på julen, sa den som ansvarar för efterrätten i år.
Julmust eller coca-cola?


Vad lätt: Coca-Cola!  

I adventsljusstaken: blockljus, smala ljus eller flera adventsljusstakar?

Flera. Med både blockljus och smala.

Köpta eller hembakade pepparkakor?

Degen är ju ändå bäst, så vi bakar dem själv.

Russin eller pärlsocker på lussekatterna?

Inga lussekatter här inte, men bulle utan russin. Tack. 

Med eller utan saffran i lussekatterna?

Näps, inag katter, ännu heller. Lucia får bjuda på pepparkakor. 

Kalendrar, ja eller nej?

Absolut! Och i alla de former och arter. I år gäller såväl scouternas, åsnekalendern, Jul i stora skogen, tekalendern och sedan den här. Förutom adventsljusen. 

Vilken är din absoluta julfärg?

Röd

Paradis, Alladin eller mörk Alladin?

Fazers konfekter, där finns även laktosfria! 

När bli mjuk pepparkaka godast, i sockerkaksform muffinsformar eller långpanna?

Tja, det borde ju smaka det samma, men i form.

Paukkukoot pakkanen

Tulihan se talvi sieltä...taas.

Toisen kerran tänä vuonna olen ollut hieman huolissani tuolla tiellä. Edellisen kerran kun liukastelin kesärenkailla lumisateessa, tänään lähinnä puuttuvan näkyvyyden vuoksi. Muutenhan tuo ajokeli oli talvinen, mutta tuisku ja pyry sekoittivat aika pahasti maisemat. Tai ehkäpä lähinnä hävittivät kaistat moottoritieltä. Välillä ihmettelin olenkohan menossa Turun suuntaan Helsinkiin vievällä kaistalla. En sentään, mutta hieman haastellinen tuo keli oli. Viime kerrallakin ajokeli oli talvinen, mutta varustus aivan väärä silloin. Nyt oli sentään nastat renkaissa.

Pakkanenkin on muuttunut purevaksi päivän mittaan, suorastaan sormet jäätyivät kun siirsin ostokseni kärrystä autooni. Ja siitä se ajatus sitten lähti... vai miten he siinä mainoksessa sanovatkaan?

Sunnuntaina on ensimmäinen adventti ja olin jo aikoja sitten päättänyt että pihakynttelikkö olisi kaunis. Kun nyt nuo pakkasetkin osuivat kohdalle niin pakkohan tätä on yrittää: jäästä tehty adventtikynttelikkö!

Otin tyhjän maitotetran ja teippasin sen "pystypään" litteäksi. Pitkälle sivulle 4 reikkää ja kolmeen niistä kynttilät seisomaan. Neljännestä kaadoin vettä purkkiini. Sitten se neljäskin kynttilä paikalleen ja eikun ulos pakkaseen. Sunnuntaihin mennessä pitäisi jäätyä. Sitten vaan revin tuon maitopurkkini pois ja sytytän sen ensimmäisen kynttilä. 






torstai 29. marraskuuta 2012

Korttipajassa tapahtui

Olimme eilen reippaita!

Sain siskoni auttamaan ja tiedän nyt, ainakin teoriassa, miten minun tulisi tehdä joulukorttini. Sen lisäksi ihan teimmekin kortteja. Siskoni "poikkean viideksi minuutiksi" muuttui aika moneksi tunniksi kun hänkin askarteli kanssamme joulukortteja. Taisi tulla joku pikkuinen kommenttikin tyyliin: kivahan sitä on päättää tehdä joulukorttinsa itse ja sitten valjastetaan koko perhe avuksi. Niin onkin! Meillä oli ihan älyttömän hauskaa kun taittelimme teepusseja.

Kerroinkin jo aiemmin osallistuvani "joulukorttivaihtariporukkaan". Nyt on siis aika toimittaa joulukortit että ehtivät sitten jouluksi perille. Koska viime vuoden teepussikortit olivat yllättävän suosittuja, teimme sitten sellaisia lähetettäväksi Ruotsiin. Jatkokehitimme viime vuoden ideaa ja tämän vuoden kuusissa on myös kimalleliimaa "palloina"

Mikäli olette unohtaneet miten näitä tehtiin, voitte tarkistaa asian täältä. Hauskoja askarteluhetkiä.




keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Maailman parhaimmat?

Kummallista miten en saa asioita tehtyä ajoissa.

Vaikka tiesinkin että ultrassa näkyvillä nyyteillä on taipumusta syntyä, en vaan saanut aloitettua projektia. Sen sijaan olen googlannut "maailman parhaiden vauvasukkien" ohjeita. Aika yksimielisesti ihmiset suosittelevat "junasukkia". Sukkien tarina on aivan ihana, sen voi lukea aika monesta paikasta, itse päädyin Etelä-Pohjanmaan Taito sivustolle.

Alkuvuodesta 1939 tai -40, tarina hieman vaihtelee lähteestä riippuen, tarkka päivämäärä lienee kuitenkin mahdollista selvittää, Kerttu Latvala oli ollut matkalla sotaa pakoon Tuula vauvansa kanssa. Matka oli keskeytynyt kun rata oli pommituksen seurauksena poikki. Junassa, heitä vastapäätä, oli istunut eläkkeellä oleva käsityöopettaja. Opettaja oli ollut sitä mieltä että Tuula-vauva tarvitsi sukat. Puikot eläkeläisellä oli ollut matkassa ja niinpä hän oli purkanut omaa valkoista villatakkiaan ja tehnyt Tuulalle sukat.

Minun sukkani ovat kyllä ennemminkin uimahalli sukat, ensimmäinen sukka tuli tehtyä hallilla. Junasukkia kun en voi tehdä kun en vieläkään suostu pendoliinon kyytiin.
Neulomisen aloitin muuten vasta vanhoilla päivillä. Koulussa harrastin puutöitä, joten sukat jäivät neulomatta! Taisin olla aikaani edellä, "kaikki muut" osasivat neuloa sukkia kun olin lukiossa.

Lankasuosituksena oli lukemassani ohjeessa Wool tai Nalle.

Koska lankaa tarvitaan n. 50 g, päätin käyttää lankaa jonka merkkiä en tiedä. Oletan sen olevan Nallea, mutta en muista varmuudella. Söpöä se minusta on joka tapauksessa. Puikot joita käytin ovat joka tapauksessa 2½.

Ohjeet uimahallisukkiin

Luo 40 silmukkaa ja jaa ne 4 puikolle. Minä tykkään jakaa ne neulomalla silmukat oikein, joten ensimmäinen kierroksen neuloin siis oikein jakaen silmukat 12-8-12-8. Näin saan aina aloittaa oikein.

Neulo 12 kierrosta joustinta: 2 oikein, 2 nurin

Ja sitten se vaihe joka tekee näistä "maailman parhaimmat":

*Seuraavat 4 kierrosta nurin, sitten 4 kierrosta oikein ja 4 kierrosta nurin.
Sitten taas 12 kierrosta 2x2 joustinta*

Toista vielä tähdestä tähteen (*-*) eli raidat ja joustinta.

Sitten olisi aika jakaa joka puikolle 10 silmukkaa ja aloittaa kantalapun tekeminen puikoilla 1 ja 4 (minä yhdistän ne yhdelle puikolle). Jätä puikot 2 ja 3 odottelemaan.

Eli sileää neuletta 12 kierrosta, joka toinen kierros oikein joka toinen nurin. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta.

Ja siten aloitetaan kantapohjan kavennukset:

Jaa silmukat kolmeen ryhmään: 7-6-7.

Neulo ensin reunan 7 silmukkaa sekä keskiosan 5 silmukkaa oikein. Nosta kuudes silmukka neulomatta, neulo seuraavasta reunaryhmästä 1 silmukka oikein ja nosta se neulomatta jäänyt silmukka neulotun yli. Käännä!

Nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta. Neulo keskiosan 4 silmukkaa nurin ja keskiosan viides nurin yhteen reunaryhmän ensimmäisen kanssa. Taas saat kääntää työn.

Jatka samalla tavalla kaventaen aina keskiryhmän viimeinen ja reunaryhmän ensimmäinen, kunnes reunaryhmät on saatu kavennettua pois.

Koska meillä on nyt vähän vähänlaisesti silmukoita, poimitaan niitä lisää mukaan leikkiin!

Kantalapun sivuista poimitaan 7 lisäsilmukkaa.

* Neljä kierrosta: puikko 1 oikein, 2 ja 3 nurin, 4 oikein.
   Neljä kierrosta kaikki oikein *


Toista tähdestä tähteen vielä 2 kertaa. Eli jalkaterän päälle tulee raitoja. Yhteensä 4 kappaletta koska neuomme vielä Neljä kierrosta: puikko 1 oikein, 2 ja 3 nurin, 4 oikein. 

Sitten on jäljellä kavennukset:

Ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa: kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen.
Toisen ja neljännen puikon alussa toinen (nosta) ja kolmas (neulo) silmukka ylivetäen (2 -> 3 yli) yhteen.
Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katkaise lanka ja pujottele se silmukoiden läpi. Päättele langat. Valmis!

Paitsi että pitäisi vielä tehdä toinenkin...


tiistai 27. marraskuuta 2012

Tunnelmamusiikkia

Kirjastolöytöjeni esittely jatkuu. Tällä kertaa kyseessä on Barbra Streisandin Christmas Memories.

Koko cd täynnä tunnelmamusiikkia. Sellainen: istutaan takkatulen ääressä juomassa glögiä ja taustalla soi musiikki-levy siis. Tykkäsin toki, mutta tavallaan aika mitäänsanomaton. Ihan loistavaa taustamusiikkia, tai jopa tuutulauluina toimiva.

1. I'll be Home For Christmas
2. A Christmas Love Song
3 What Are You Doing New Year's Eve?
4. I Remember
5. Snowbound
6. It Must Have Been The Mistletoe
7. Christmas Lullaby
8. Christmas Mem'ries
9. Grown-Up Christmas List
10. Ave Marie
11. Closer
12. One God

P.S. Tuo kuvissa seikkaileva tonttu on mummin kuusen alla istunut ihanuus joka on piileskellyt kaapin päällä koko vuoden.





maanantai 26. marraskuuta 2012

EFiT

Olen aiemminkin todennut että olen yllytyshullu.

Tällä kertaa komapstuin haasteeseen Marien sivuilla. Olen joskus vuosia sitten ollut mukana EFiT (Ett foto i timmen) -ryhmässä. Idea siis on että tiettynä päivänä otetaan valokuva tunnissa ja kerrotaan päivän kulusta. Silloin piti kerran kuussa pitää kuvapäiväkirjaa, se muuttui lopuksi todella raskaaksi. Nyt on kuitenkin kyseessä ensimmäisen adventtisunnuntain projekti. Siitä uskon että selviän!

Vaatimuksena siis valokuva tunnissa. Herätyskelloa ei tarvitse pistää soimaan, työhön ryhdytään kun herätään.

Saisinko jonkun toisen blogia pitävän yllytettyä mukaan? Jos, niin kerrottehan minullekin, pääsen seuraamaan tekemisiänne!


sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Aikuiseen makuun

Kaupoissa on joulu.

Muuten en nyt ole jaksanut tutustua onko joulumme tänä vuonna trendien mukaan valkoinen vaiko moderni, meidän kodissamme kun joulun tuo perhe ja lapset koristelevat oman makunsa mukaan trendeistä välittämättä. Glögihyllyä olen sen sijaan tutkinut hyvinkin tarkkaan!

Kun perheeni kävi viime viikolla, päätin korkata Blossan alkoholittoman glögin. Oletan että se on tehty viiniglögin makua kunnioittaen, hieman hapan tuoksahdus siinä oli. Maku ei ollut yhtään hassumpi, kyllä sen glögiksi tunnistaa, mutta ihan vakuuttunut en kuitenkaan ollut. En usko että lapset esimerkiksi olisivat tykänneet, tämä ei anna sellaista "mehuglögi" vaikutelmaa, on siis oletusarvoisesti enemmän aikuiseen makuun? Makea tuo ei ollut, mausteet olivat perinteiset glögimausteet. Alkoholittomana ihan kiva vaihtoehto mehujuomille ellei niistä satu pitämään. 

Hieno ajatus että myös viinipohjaisen (?) glögin voi tehdä alkoholittomana. Siitä kaikki pisteet Blossalle!






lauantai 24. marraskuuta 2012

Joulukuusia

Yhdessä tekeminen on hauskaa.

Tällä kertaa en tosin itse tehnyt mitään, "lapsityövoima" kun tahtoi hoitaa homman ihan itse. Olin jossakin nähnyt joulukuusia tehtynä jostakin valmiista "brownie" pakkausmassasta, mutta päätin että mokkaruudut kelpaavat yhtä hyvin.

Siispä teimme mokkaruutuja ikivanhan reseptini avulla. Samaa reseptiä olen käyttänyt kun itse olen ollut teini, hyvät reseptit on selvästikin tehty kestämään äidiltä tyttärelle!

Käytän muuten edelleen kahvikuppia mittana, en amerikkalaista cup mittaa.

Mokkaruudut joulukuusiksi

4 kananmunaa
4 kkp sokeria
300 g laktoositonta voita
2 kkp Eila maitojuomaa
6 kkp vehnäjauhoja
4 tl leivinajuhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteessa n. 20 min- Anna pohjan jäähtyä hieman

Kuorrutus:

4 kkp tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 rkl vahvaa kahvia
8 tl sulatettua laktooistonta voita
4 tl vanilijasokeria

Sekoita raaka-aineet keskenään ja levitä kuorrute pohjan päälle. Anna jähmettyä.

Ja sitten päästin luovuuden valloilleen ja poistuin keittiöstä. Tytöillä oli veitsien lisäksi käytössään vihreää sokerikuorrutetta ja Smarties mini karkkeja. Ja kasa jouluisia polkka-makeistankoja.


Kalentereita

Taas vanhenin hieman.

Eli joka päivä tulee 24 tuntia lisää ikää. Kerran vuodessa tulee kuitenkin vastaan se päivä että ystävät kysyvät "miltä nyt tuntuu". Vastaukseni on yleensä: suurinpiirtein samalta kuin eilen. 

Tänä vuonna sain jopa kaksi joulukalenteria lahjaksi. Kiitos ystäville <3 En nyt tiedä pitääkö vanhenemista sinäänsä juhlistaa, mutta nuo ihanat lahjat toki lämmittävät! Niitä tuli taas roppakaupalla, mutta keskityn nyt kalenteriehin tässä päivityksessäni. 

Partiolaisten kalenterihan on ihan pakko saada, mutta tänä vuonna on sen lisäksi kolme muutakin "kalenteria".
Ihan perinteisiä kelentereita nuo muuta eivät ole, yhdessäkään ei saa avata luukkua jonka alta paljastuisi kuva  tai suklaan palanen. Ehei, nämä ovat hauskempia!

Ensimmäinen kolmesta erilaisesta kalenteristani on Tee-joulu kalenteri. Sonnetor on pistänyt laatikkoon 24 erilaista luomuteepussia. Jännityksellä odotan 1.12, että pääsen avaamaan pakkauksen. Toki voisin lukea mitä teelaatikkoni sisältää, mutta eihän se olisi siinä tapauksessa yhtään jännittävää!
Posti oli tuonut tosien kalenterin kotiini: Aasi-joulukalenteri!
Tämä on seinäkalenterin tyyppinen kierrevihko, joka varmaan tulee käyttön useampana jouluna. Olettaisin ainakin. Se sisältää kannen mukaan "vanhoja sanontoja ja sananlaskuja sekä kertomuksia aaseista". Odotan jännityksellä!
Kerrotaankohan luukussa 24. miksi aasilla on risti selässään? Minä olen ihan vakuuttunut että se johtuu siitä että aasi kantoi sekä Jeesusta että Mariaa aikoinaan. Olettehan te nähneet "Small One" Disney elokuvan? Aku Ankan liitteenä tuli aikoinaan lehti jossa kerrottiin Pikku Aasin tarina. Rakastin sitä lehteä. Se löytyy taatusti edelleen vanhempieni luota, se pitäisi vaan löytää. 

Tänä vuonna ostin myös itselleni kirjan: Jul i Stora Skogen (Ulf Stark & Eva Eriksson). Kirjassa on 25 lukua, yksi jokaiselle joulukuun päivälle aina jouluun saakka. Vaikka tytöt ovat jo "isoja" en usko että he ovat liian isoja käperymään äidin kainaloon iltaisin kuuntelemaan satua. Vielä en voi kertoa teille mitään tästä kirjasta, mutta takakannen mukaan olemme lähdössä Suureen Metsään seikkailemaan eläinten kanssa. 

Voitte toki kuunnella ensimmäisen luvun kirjailijan itsensä lukemana, mikäli tahdotte. Minä vielä odottelen.



perjantai 23. marraskuuta 2012

Kahdestoista

On the twelth day of Christmas, my true love gave to me: twelve drummers drumming, eleven pipers piping, ten lords-a-leeping, nine ladies dancing, eight maids-a-milking, seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"

Täyden tusinan päivä. 12 rumpalia: parapapapam. Hulluuden partaalla olisin jo muutenkin, joten tervetuloa vaan! Variaation mukaan voisi saada 12 soivaa kelloa. Kolme enkelikelloa siis. Sehän sopisi. Ne kynttilät palavat muutamassa tunnissa ja sitten laite hiljenee 

Autraliasta tulisi pussirottia. Koko tusina. lajeja olisi reilu 90, joten ihan mahdotonta sanoa miten hankala lahja tämäkin olisi. Tsoin hoitaminen olisi hieman haasteellista, en tiedä pussieläimistä juurikaan mitään. 

Eurooppalainen äijä olisi lähettänyt 364 lahjaa 12 päivän aikana. Lisäksi olisi vielä liuta lehmiä ja kasa munia. Australiasta tulisi surffilautoja niiden 354 lahjan lisäksi. Eli vuoden jokaiselle päivälle riittäisi joku (suhteellisen absurdi) lahja. Parikin jos harrastaisi kahden miehen viihdyttämistä. Ottaisin ne melkein yhden lahjan kerrallaan, pääsisipä ehkä eroon niistä ilman että kaiken maailman terveystarkastajat ja eläinsuojeluihmiset olisivat pimputtamassa ovikelloa. Tosin, ei sitä mölyltä kuulisi jos kello soi!

Jos jotakin olen oppinuttätä laulua analysoidessani: pidän tuosta omasta miehestäni. Ja niistä 43 ruususta jotka sain eilen! Ja tätä laulua inhoan entistä enemmän!


Eurooppa                                                Australia
12 rumpalia                                             12 pussirottaa
22 pillipiiparia                                       22 liskoa
30 pomppivaa setää                            30 vompattia
36 tanssivaa tätiä                                 36 Crocsia
40 lypsäjää ja ainakin 5 lehmää      40 tanssivaa dingoa

42 joutsenta                                           42 emua munineen
42 hanhea ja kasa munia                   42 haikalaa + ainakin 7 surffilauta
40 fasaania                                              40 kengurua
36 mustarastasta                                  36 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

30 ranskalaista kanaa                         30 ruusukakaduta
22 pulua                                                   22 käärmettä 
12 päärynäpuuta                                  12 eukalyptusta tms puuta
12 aitokanaa                                           12 isonaurajaa




torstai 22. marraskuuta 2012

Juustokakku

Välillä on syytä herkutella.

Lapset tykkäävät juustokakuista, eivätkä ne minustakaan ole ollenkaan hassumpia, joten leivoimme torstai-illan iloksi suklaisen juustokakun.

Isompi neiti kysyi mistä löytää reseptin ja kun en heti vastannut sain lisäkommentin: "Vai onko tämä taas joku äidin päässä oleva juttu". No olihan se. Sen verran on noita juustokakkuja tullut tehtyä.

Jouluinen juustokakku

Pohja:
180 g kaurakeksejä (Kantolan)
75 g laktoositonta voita

Täyte:
5 dl laktoositonta kuohukermaa
360 maustamatonta tuorejuustoa, laktoositonta
300 g Fazerin Marianne suklaata
n ½ pussillista Marianne crush'ia (eli piparileivonnasta jääneet jämät)
7 liivatelehteä
½ dl vettä

Murskaa keksit esim monitoimikoneessa ja lisää sekaan voi. Taputtele massa ohueksi pohjaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohja vuokaan. Siirrä jääkaappiin viilenemään.

Pistä liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Vaahdota kerma. Lisää sekaan tuorejuusto. Sulata suklaa ja lisää suklaa sekä Mariannet kermaseokseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata liivate veteen. Sekoita liivatevesi täytteeseen ja kaada täyte pohjan päälle. Anna kakun hyytyä yön yli.




tiistai 20. marraskuuta 2012

Yhdestoista

"On the eleventh day of Christmas, my true love gave to me: eleven pipers piping, ten lords-a-leeping, nine ladies dancing, eight maids-a-milking, seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"


Säkkipillistä lähtee mielestäni aivan ihana ääni. Se on jotekin haikea ja kaunis. Mutta 11 pillipiiparia yhdellä kertaa? Aika ääni siitä soittokunnasta lähtisi. En edes minä kestäisi joululauluja siinä muodossa. Ainakin oletan että kyseessä on Highland pipes jotka soivat. Mitä muitakaan pillipiipareita ne voisi olla? Highland cattle muuten on aivan ihanaa. Sitten kun pääsen eläkkeelle...ehkä. 



Jos olisin valinut Hendersonin varsion vuodelta 1897 olisi laulu loppunut jo. Viisas mies!

Australiasta olisi tulossa liskoja. Leopardigekot olisivat oikein tervetulleita. Tai Madagaskarin päivägekot, tosin ne eivät ole kotoisin Australiasta. Kuten eivät leoskitkaan. Miksi muuten niiden liskojen pitäisi hyppiä? Eivät vaikuta ihan terveiltä nekään eläimet. 


Eurooppa                                                Australia
11 pillipiiparia                                        11 liskoa
27 tanssivaa tätiä                                 27 Crocsia
32 lypsäjää ja ainakin 4 lehmää      32 tanssivaa dingoa

35 joutsenta                                           35 emua munineen
36 hanhea ja kasa munia                   36 haikalaa + ainakin 6 surffilauta
35 fasaania                                              35 kengurua
32 mustarastasta                                  32 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

27 ranskalaista kanaa                         27 ruusukakaduta
20 pulua                                                   20 käärmettä 
12 päärynäpuuta                                  12 eukalyptusta tms puuta
12 aitokanaa                                           12 isonaurajaa

lauantai 17. marraskuuta 2012

Onnistunkohan?

Mummi teki maailman parasta pannukakkua!

Reseptiä ei tietenkään ole, ei sellaista tarvittu, mutta se oli jotakin tähän tyyliin:

Litra Vanhanajan maitoa, kananmunia, vajaa kahvikupillinen sokeria, hieman suolaa ja sopivasti vehnäjauhoja. Sekaan vielä voinokareita ja uuniin. Se uunissa oleminen olikin sitä varsinaista tiedettä! Pannukakkuun nousi sellaisia isoja ilmakuplia ja ne piti ehdottomasti puhkaista! Eikä niitä saanut mitenkä tahansa puhkaista, siihen hommaan piti käyttää tiettyä haarukkaa! Haarukat taitavat nykyään asua siskoni luona, jos oikein ymmräsin mummi oli saanut ne aikoinaan häälahjaksi. Joten minulla ei ole sitä aitoa haarukkaa, mutta ajattelin kuitenkin tehdä pannukakkua. Ja ihan lasivuoassa, sekin on hieman "harhaoppista" mutta menkööt. Katsotaan nyt osasinko arvioida määrät oikein.

Koska kaupasta ei saa vanhanajan maitoa laktoosittomana, olen joutunut tyytymään toiseksi parhaaseen, se aito punainen kun kelpasi mummillekin hätätapauksessa.

Kun Valio aikoinaan toi Vanhanajan maidon markkinoille, sitä sai Stockalta. Aika monta kertaa poikkesin Stockan kautta ja menin siten mummin luokse.Se tiesi ihanaa rupatteluhetkeä ja herkkuja.

Mummin pannukakku uudessa asussa

1 litra punaista Eila maitojuomaa
4 kananmunaa
n. 5 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
reilu tl suolaa

sekaan laktoositonta voita reiluina nokareina, n 75 g?

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada voideltuun uunivuokaan. Tiputtele sekaan voinokareita-
Paista 200 asteessa n 40 min eli kunnes pannukakku on kauniin kullan keltainen.

Ja koska tänään on virallinen "kaipaan mummia päivä", ainakin minun maailmassani, niin olen ostanut ihan aitoa kuohukermaa! Tämä minun virallinen päiväni on muuten huomattavasti järjellisempi kuin monet muut viralliset päivät! Voisiko joku selvittää miksi vietämme maailman tervehdyspäivää 21.11? Mitä silloin tehdään? Tervehditään vastaatulijaa? Eikö sellainen kuulu hyviin tapoihin joka tapauksessa? Vai pitääkö maailma tervehtyä tuona päivänä? Joulukuun 21. on myös erityisen kiinnostava päivä. Mikäköhän siinäkin on ajatuksena? 

Lokakuun kolmantena sunnuntaina vietettiin isovanhempien päivää. Hauskaa päivää näin jälkikäteen.

Ja onnea kaikille ylioppilaille! Vietämme tänään kansainvälistä ylioppilaidenpäivää.

Hyvää sitä-sun-tätä-päivää vaan ennakkoon ja jälkikäteen, tulen kuitenkin unohtamaan lähes kaikki noista virallisista päivistä. Ja minä kun ihmetelin Ahtisaaripäivää. Sehän on vain pikkuinen aukko sivistyksessäni!

Täällä tuoksuu pannukakku, nyt pitää vielä päättää söisikö sohvan vaiko sängyn. Mummi tietäisi kyllä mistä puhun!



Helikopteri

Joulu lähestyy vauhdilla.

Olen tässä puuhastellut joulukalenteria ja manannut tietokoneemme alimpaan paikkaan minne sen saa, kun ohjelmat lopettivat toimintansa. IT-tukeni joutui asentamaan osan ohjelmista uudestaan ja nyt sitten vaan odotan. Jos vaikka saisin vielä toimivat ohjelmatkin. IT-tuki kun joutui hakemaan jääprinsessamme kotiin tässä välillä.

Muutenkin tuntuu että tavarat eivät tahdo oikein toimia. Autoni paneliin syttyi joku pikkuinen jouluinen lamppu palamaan, sellainen helikopterin näköinen keltainen kiva valo, joka toi hieman valoa pimeään ajomatkaan. En ole vielä ottanut autoon kynttelikköä, joten olihan tuo lamppu todella kiltti kun piti minulle seuraa. Hieman kuin tuikkiva tähti autossa. Tosin huoltomies oli sitä mieltä, kun aamulla hänelle soitin, että autolla ei kuulema saisi ajaa, eikä hän yhtään arvostanut jouluista tunnelmaa autossani. Se helikopteri kai sitten tarkoittaa että pitää tilata jatkokuljetus ilmateitse?

Toinen mies tuli äsken isolla autolla tarjoamaan kyytiä autolleni sen ensimmäisen sedän luokse. Ihan kivaa palvelua, mutta minulla on autoani ikävä! Olin jo ehtinyt suunnittelemaan yhteistä ohjelmaa meille tälle päivälle.

No, jos vaikka saisi tietokoneen toimimaan niin voin jatkaa joulupuuhasteluani.

perjantai 16. marraskuuta 2012

Joulupuun voisi rakentaa

Ystäväni huolehtivat etten jää ilman jouluisia ideoita!

Naamakirjan puolelta tarjolle tuli tällainen hedelmäpuu. Aivan loistava idea meille ikuisesti laihduttaville, "karkkipuita" onkin nähty ihan tarpeeksi! Tosin, en usko että tämä on erityisen säilyvä, mutta aivan ihana tapa tarjoilla jouluna hedelmäsalaattia! Voisihan tuohon ehkä pistää juuston paloja myös. 

Töissä jostakin syystä assiosioitiin kissaan. Hieman ovat nyt asiat sekaisin, tämä on hedelmäpuu, mutta annetaan nyt heille anteeksi. 

Eikun joulupuuta rakentamaan! Ohjeet löytyvät alta. 



torstai 15. marraskuuta 2012

Kymmenes

"On the tenth day of Christmas, my true love gave to me: ten lords-a-leeping, nine ladies dancing, eight maids-a-milking, seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"

Kymmenen hyppivää aatelissetää. Kuulostaa hieman, mites sen nyt kauniisti sanoisikaan, epäilyttävältä!
Variaation mukaan voisi saada kymmenen kiekuvaa kukkoa (coq au vin olisi hyvin äkkiä tosiasia siinä tapauksessa) mutta kymmenen purjehtivaa laivaa olisikin jo ihan varteen otettava lahja! Eikun kaikki romppeet sinne, tyyliin Nooan arkki, ja sitten matkaan vain! Lupaan jopa seistä rannalla, pitsinenäliinaa heilutelle ja itkien (ilosta) jos kaikista näistä epämääräisistä lahjoista pääsisi eroon!

Australiasta olisi taas Korkeasaareen tulokkaita: 10 vompattia. Näitäkin löytyy kolmea erilaista, joten saisivat Korkeasaareen ihan pikkuisia laumoja. Pohjankarvakuonovompatti on erittäin uhanalainen, joten niitähän Korkeasaaressa voitaisiin yrittää pelastaa!



Eurooppa                                                Australia
18 tanssivaa tätiä                                   18 Crocsia
24 lypsäjää ja ainakin 3 lehmää      24 tanssivaa dingoa

28 joutsenta                                           28 emua munineen
30 hanhea ja kasa munia                   30 haikalaa + ainakin 5 surffilauta
30 fasaania                                              30 kengurua
28 mustarastasta                                  28 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

24 ranskalaista kanaa                         24 ruusukakaduta
18 pulua                                                   18 käärmettä 
10 päärynäpuuta                                  10 eukalyptusta tms puuta
10 aitokanaa                                           10 isonaurajaa


Ebayssä olisi myynnissä tällaisia...

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Marenkeja

En tykkää marengeista.

Luistelijamme kuitenkin rakastaa niitä, ja kun löysin aivan ihanan näköisiä marenkeja Hovkonditorn blogista, oli sitten pakko tehdä itsekin. Suureksi yllätyksekseni, nämä olivat ihan hyviä. Jopa uimari tykkäsi niistä. Ainakin oletan että kommentti: Eihän nämä maistu ollenkaan kaupan marengeilta, oli positiivinen palaute. Neiti kun söi ihan koko marenkinsa.

Ja sitten reseptiin:

Joulumarengit


4 valkuaista, munat olivat tällä kertaa aika pieniä
2 dl sokeria
punaista karamelliväriä

Vatkaa sokerista ja valkuaisista kovaa vaahtoa. Lisää karamelliväri mutta älä vatkaa vaan sekoita se hyvin kevyesti vaahtoon:


Paista marenkeja 125 asteessa n. 50 min. 

Apuleipurini olisi halunut erotella valkuaiset pullotempulla, mutta päätin nyt kuitenkin toimia vanhanaikiasesti kuorien avulla. Suppiloakin voisi käyttää, en ole koskaan kokeillut sitäkään. 



Koristelua

Minun pitäisi ehtiä Stockalle!

Ystäväni vinkkasi pienistä koristeista, imukupeilla varustettuja pieniä hahmoja jotka kiinnitetään lasin jalkaan. Hauskoja!

Näitähän saisi tilattua myös netistä, mutta Stockmannin jouluosasto on lähes yhtä ihana kuin leluosasto oli aikoinaan. Se koko tunnelma kun sinne pääsi. Aivan ihanaa! Ja ne hyllyt, missä pehmolelut houkuttelivat ja Lundian upea nukkekoti jossa valot loistivat. Käsittämättömän hienoa. Tuskinpa tämän päivän lapset koskaan pääsevät selliaseen satumaailmaan kuin se oli minulle. Jotkut asiat vaan olivat paremmin ennen.

Toki minun viinilaseihini löytyy jouluiset merkitsemis renkaat, mutta ei tällaisia imukuppi veijareita.

Ja voisihan tällaisia hankkia glögipullon tai joulukukkasen tilalle jouluviemisiksi.


Voitte tilata näitä täältä

Lehtiä

Huomaan taas katselevani lehtiähyllyjä todella usein.

Lupasin kuitenkin itselleni jo viime jouluna etten osta joululehtiä, ellei niissä ole jotakin joka todella kiinnostaa minua jo kannessa. Olen ollut oikein reipas, en ole tilannut lehtiä, aikamoisesta mainostamisesta huolimatta, tiedättehän ne "Arvoisa asiakkaamme, koska olette olleet niin tärkeä asiakas, saatte nyt tilata seuraavan joululehtemme +50% hinnalla. Jos tilaatte vielä tänään saatte kaupan päälle jotakin mitä ette todellakaan tarvitse"-kirjeet.

Viime viikolla taas kiertelin kuin kissa kuumaa puuroa noita lehtihyllyjä. Miksi muuten kissa puuron ympärillä kieriskelisi? Eivät kissat tietääkseni puuroa popsi. Ei ainakaan meillä kissa koskaan osoittanut mitään mielenkiintoa puuroa kohtaan. Kylmänä tai kuumanakaan. Hipelöin muutamaa lehteä, mutta sitten näin lehden jonka oikeasti halusin: Leivotaan! Siitä on tasan vuosi kun ostin sen ihan ensimmäisen, sen jälkeen tilasin vuosikerran. Uudestaan en ottanut lehteä, vaikka onkin todella hyvä lehti minusta, mutta katsoin olevani joulunumeron arvoinen. Pitihän minun edes yksi jouluinen lehti saada. Ihan hyvä tämäkin numero oli, mutta taidan oikeasti nyt pitää pienen tauon. Kuten muutkin lehdet, tämä alkaa toistaa itseään.

Suureksi yllätyksekseni postilaatikoomme tipahti myös Kotivinkki Jouluherkut. En todellakaan ymmärtänyt mistä syystä, olin jo viime jouluna niin pettynyt lehteen, etten todellakaan ollut sitä tilannut. Siispä soitto asiakaspalveluun asiasta. Oletan etten ollut päivän ainut soittaja. Jonotettuani kunnon tovin sain, aamulla noin tuntia asiakaspalvelun avaamisesta, todella väsyneeltä kuulostavan henkilön puhelimeen. Ehdin tuskin selittämään asiani kun henkilö toisessa päässä keskeytti ja pyysi asiakasnumeroa. Asia oli sillä selvä: Revi lasku, kuului toisesta päästä. Mikä lasku, teki mieli kysyä, mutta samapa tuo.

Selailin nyt sitten tämänkin lehden. Ei yhtäkään reseptiä jonka kohdalla tuli sellainen: wau, tuota on kokeiltava!-olotila. Ikävä todettava, en innostunut tänäkään vuonna.  

§

tiistai 13. marraskuuta 2012

Yhdeksäs

"On the ninth day of Christmas, my true love gave to me: nine ladies dancing, eight maids-a-milking, seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"

9 tanssivaa attelisrouvaa. Mikä ihmeen lahja se sellainen on? Mitä iloa tai hyötyä heistä on? Tosin eipä noista aiemmistakaan lahjoista mitään hyötyä ole ollut. Jospa ne pistäisi pihalle ja hatun tms keräilyastian siihen viereen, saisivatkohan ruokarahansa kerättyä ihan itse? Muuten saavat alkaa hanhia teurastaa.

Australiasta olisi tulossa nine crocs a-snoozing. Voivatko Crocsit nukkua? Siis ne kengät. Ja miksi 9 kappaletta, luulisi että tasaparein tulevat. Noh, eipä ainakaan vaadi ruokaa, olivat sitten kengät hereillä tai eivät. Mutta tahtoisin ehdottomasti 4 erilaista paria, eikä pelkästään värivariaatioita. Yhdet talvisaappaat, yhdet melontacrocsit, yhdet varvastossut ja yhdet vuorelliset. Ja se yhdeksäs voi sitten olla vaikkapa kännyteline!




Eurooppa                                                Australia
9 tanssivaa tätiä                                    9 Crocsia!!!
16 lypsäjää ja ainakin 2 lehmää      16 tanssivaa dingoa

21 joutsenta                                           21 emua munineen
24 hanhea ja kasa munia                   24 haikalaa + ainakin 4 surffilauta
25 fasaania                                              25 kengurua
24 mustarastasta                                  24 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

21 ranskalaista kanaa                         21 ruusukakaduta
16 pulua                                                   16 käärmettä 
9 päärynäpuuta                                    9 eukalyptusta tms puuta
9 aitokanaa                                             9 isonaurajaa

maanantai 12. marraskuuta 2012

Kun ei saa mitä haluaa...

Kirjastossa on hurja valikoima joululevyjä!

Sen siaan en saanut kirjaa jota lähdin hakemaan. 15 kappaletta kyseistä kirjaa löytyy meidän Entressestä, kaikki lainassa ja 80 varausta tehtynä. Eli laskin että n. 21 viikkoa menisi kunnes saisi sen. Luulisin että Joulupukki on nopeampi. Siispä kirjoitin taas tunturille kirjeen. Vastaus tuli jo, olen kuulema ollut kiltti. Siinäs kuulette!

Mutta koska en saanut haluamaani kirjastosta lohdutin itseäni kasalla joululevyjä!

Mukaan tuli esimerkiksi Whitney Houstonin One Wish: The holiday album.

1) The First Noel
2) The Christmas Song
3) Little Drummer Boy
4) One Wish
5) Oh Holy Night
6) I'll be Home for Christmas
7) Deck the Halls
8) Have Yourself a Merry Little Christmas
9) O come, O come, Emmanuel
10) WhoWould Imagine a  King
11) Joy to the World

Valitettavasti ääni ei ole parhaimillaan, ja sanottuani sen joudun toteamaan että onhan hän uskomaton laulaja siitä huolimatta! Esimerkiksi One Wish on upea esitys. Little Drummer Boy'ssa Bobbi Kristina, eli Whitneyn tytär on mukana laulamassa.

Kyllä tuon kuuntelee, mutta en tunne tarvetta ostaa itselleni.


sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Orakaskeitto

Näin siinä käy kun ei merkitse pusseja kunnolla!

Piti ottaa pakkasesta keltavahveroita. Lupasin uimarille kanttarellikeittoa lounaaksi. Otsin siis pakkasesta pussillisen sieniä ja heitin ne paistinpannulle. Ne osoittautuivat orakkaiksi. Siispä söimme elämämme ensimmäisen orakaskeiton lounaaksi. Ei se nyt kanttarelleja parempaa ollut, mutta syötävää. Paitsi jääprinsessan mielestä, mutta hän ei pidä sienistä.

Kanttarellikeitto orakkailla

reilu ½ litraa esikäsiteltyjä kanttarelleja (orakkaita)
1 sipuli
nokare voita
9 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
valkosipulirouhetta
2½ dl ruokakermaa

Kuulota sipulit ja sekoita joukkoon sienet. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja valkosipulirouhe. Anna kiehua noin 10 min. Lisää kerma. Kiehauta

Nauti ruisleivän kanssa.


lauantai 10. marraskuuta 2012

Kahdeksas

"On the eighth day of Christmas, my true love gave to me: eight maids-a-milking, seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"

Milkmade...Miksi ihmeessä saisin lahjaksi 8 lypsävää neitiä, jospa tuo olisikin Milkmade kukkanen? 8 kukkasta voisin istuttaa kukkaruukkuun, yhteen ainoaan. Vaikka hoitaisin parhaani mukaan kukkaset kuolisivat kuitenkin eikä niistä tarvitsisi huolehtia. 


 

Pahasti kuitenkin epäilen että kahdeksan lypsäjää on tunkemassa talooni. Ja tuovat kai sitten ne lehmätkin tullessaan? Tosin jos lehmä pitää lypsää 2 kertaa päivässä ja nuo tekevät 8 tuntita työpäivää niin ehtivät lypsämään vain kerran päivässä. Ja vapaapäivät siihen päälle....riittäisikö 4 lehmää? Tosin, ei minulla kyllä niillekään ole paikkaa. Siispä saavat tapella yhdestä ainoasta lehmästä! Tai oikeastaan, voihan koiraakin lypsää. Tai vuohta. Sovitaan että saavat yhden vuohen jota lypsävät. 



Australiasta tulisi lahjana kahdeksan tanssivaa dingoa. Mikäköhän niissäkin on vikana? Eivät koiraeläimet tanssi. Syyhy? Aivokasvain? Voi ei, pitääkö tässä vielä ryhtyä töihinkin? Tai jospa tuo mies vihdoinkin tajusi ettei Suomeen voi lähetellä villieläimiä noin vain. Jospa sieltä tuleekin Dancing Dingo ihonhoitotuotteita!
  

Eurooppa                                                Australia
8 lypsäjää ja ainakin 1 lehmä           8 tanssivaa dingoa
14 joutsenta                                           14 emua munineen
18 hanhea ja kasa munia                   18 haikalaa + ainakin 3 surffilauta
20 fasaania                                              20 kengurua
20 mustarastasta                                  20 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

18 ranskalaista kanaa                         18 ruusukakaduta
14 pulua                                                   14 käärmettä 
8 päärynäpuuta                                    8 eukalyptusta tms puuta
8 aitokanaa                                             8 isonaurajaa

Ja ehdotuskin tuli kahdeksikkoon


Arkiruokaa

Arkisin tämä ruon tekeminen on hieman haasteellista.

Ruokaa pitäisi saada pöytään suurinpiirtein samalla sekunnilla kun tulee ovesta sisälle, että sitten ehditään seuraavaan osoitteeseen.

Tai sitten pitää käyttää hyväkseen tuota autossa kuluvaa aikaa ruoanlaittoon. Mikä tarkoittaa uuniruokaa.

Kaupassa sattui olemaan tarjouksessa broileri, joka kelpaa myös luistelijalle. Kotimaiset juurekset ovat oikeasti hyviä, tällä kertaa ei vaan sattunut olemaan lanttua kotona, joten se jäi pois kun söimme

Pestokanaa uunissa

Broilerin rintapaloja
Purkillinen pestoa
Perunaa
Porkkanaa
Sipulia

Meillä tuonne uunipellille lorahti vielä vähän kermaa, mutta sen voi toki jättää pois.

Broilerin "sisälle" pestoa. Juurekset palasiksi ja uunipellille (kera sen kerman) ja niiden päälle broilerin palat. Pestopurkin voi vielä huuhdella ja kaataa jämät juuresten päälle.

175 astetta noin tunti (eli se aika kun ajetaan pääkaupunkiseudulla n 30 km ja kävästään 20 min. asioilla).



perjantai 9. marraskuuta 2012

Lainassa

Minun piti tilata itselleni joululevy.

Mainitsin asiasta siskolleni, ja hän sitten informoi että hän omistaa kyseisen tallenteen. En ymmärrä miksi en opi että meitä on kaksi. Jouluihmistä perheessäni siis.

Siskoni lähti leikkimään J.R.:a, joten sain levyn lainaksi. Lisäkommentilla: ei ole maailman paras joululevy, mutta yksi lempikappaleistamme löytyy siltä. Levy ON hyvä. Olen kuunnellut sen kertaalleen läpi ja olen ihan koukussa.

Kyseessä on Peter Jöbackin "Jag kommer hem till julen". Ihana sekoitus minulle uutta ja vanhaa. Levy tosin on jo kymmenen vuotta vanha, joten ihan tuore julkaisu ei ole kyseessä.

1) Intro 

22 sekuntia kestävä Intro nyt on ihan turha esitys levyllä, mutta sitten alkaakin ilotulitus:

2) Viskar en bön

Minulle aivan uusi tuttavuus. Ei kovin jouluinen, mutta aivan ihana.

3) Ave Maria

Klassikko, joskin täytyy tunnustaa että tietyt laulut ovat jo niin moneen kertaan kuultu että "uudelle" laulajalle on aikamoinen haaste tehdä siitä parempi versio kuin ne tuhannet aiemmat ovat olleet. Tosin taisi olla ensimmäisiä kertoja kun kuulin ruotsiksi. Joten siihen nähden: loistava.

4) Jag kommer hem igen till jul

Levyn nimikkokappale. Hieman haikea ja jotenkin itsekäskin kappale. Ei minun suosikkini tällä levyllä.

5) Jul, jul strålande jul

Klassikko jota itsekin olen laulanut. Kuuntelen ihan mielelläni Peterin laulamana. En muuten tiennyt että tämä on käännetty englanniksikin: Wonderful Peace

6) Gå inte förbi

Uusi tuttavuus tämäkin, vaikka onkin vanha laulu. Sissel Kyrkjebo laulaa kanssa, aivan ihana.

7) Gläns över sjö och strand

Tuttu laulu mutta ihan outo versio. Vaikka totesinkin että ei ole helppoa tehdä parempaa versiota niin ei se nyt ainakaan onnistu tekemällä outoa versiota.

8) Snön föll

Kuten totesin, sekoitus uutta ja vanhaa, tämä on Jöbackin omaa musiikkia. Vaatii muutaman kuuntelukerran lisää, mutta uskoisin että tykkään.

9) Decembernatt

Syy siihen että tahdoin tämän levyn itselleni. Ei kai tätä tarvitse perustella sen kummemmin. Vaikka Cohen laulaa sen ainoan aidon version niin tämä kertoo joulusta. Täydet pisteet Jöbackille!



10) Guds frid I gode vise män

God rest ye merry gentlemen- En ole koskaan aiemmin kuullut äidinkielelläni laulettavan. Siksi pisteet siitä. Ja tuo kitara taustalla on hauska. Kuten tamburinikin.

11) Marias sång

Greensleeves. Kaunis, kaunis, mitä muuta tästäkään voi sanoa. Minusta on ihan kiva että herra laulaa ruotsiksi, miksi ihmeessä edes yrittää kilpailla millään muulla kielellä?

12) O, helga natt

Nyt pitää muistaa että Jussi Björling on laulanut tämän. Ei niihin saappaisiin todellakaan astuta ihan noin vaan... Tämä olisi ehkä kannattanut vaihtaa johonkin toiseen.

13) Jag tror på dig

Bob Dylanin I belive in you. En ole ikinä kuullut aiemmin, joten tämä on sitten ensimmäinen versio minulle. Eva Dahlgren mukana, hetki meni että tunnistin äänen.

14) Stilla natt

Tunnustan olevani vanhanaikainen, mutta nämä uudet sanat eivät vaan tunnu ihan oikeilta. Tosin, niin monta kertaa olen tämänkin version kuullut että osaan sanat näinkin. Tykkään vaan enemmän niistä äidinmaidossa tulleista

15) Varmt igen

Johan tunnustin olevani vanhanaikainen, minusta olisi ollut parempi lopettaa "klassikolla". Vaikka sitten sillä O, helga nattilla. Tämä Per Gesslen kappale ei ole ollenkaan huono, mutta loppuhuipennus on loppuhuipennus.

Mutta kokonaisuttena siis aivan ihana levy, joten kyllä tämä on levykokoelmaan saatava.


Kesämaku talvipullossa

Kaverini vinkistä tutkin tänään kaupan glögihyllyä.

Ja löytyihän se: Marlin Perinteinen glögitiiviste Mustikkainen. Koska olen vakaasti sitä mieltä että Marlin tiivisteglögi on yksi parhammista, piti tätäkin kokeilla. Varsinkin kun olen mustikkaglögiin hurahtanut.

Marlin pullon kyljessä väitetään että sopiva sekoitussuhde on 1:3. Toki, jos tykkää värjätystä vedestä. 1 osa tiivistettä ja 2 osaa vettä on parempi idea minusta.

Jo pulloa avatessa huomasin että mustikka on todellakin kyseessä. Nam! Tuoksu oli hyvä, joskaan ei kovin glögimäinen. Makukaan ei ollut hullumpi, vaikka ei ihan perinteinen glögikään. Mustikkamehua johon on sekoitettu hieman kanelia ja kardemummaa ym. glögimausteita.

Tiedän että pullon yläosaan on ulkonäöllisistä syistä kierretty jonkinlaista koristepaperia, mutta kun ympäristön kuormitusta tulisi vähentää niin eikö se pelkkä kierrekorkki riittäisi? Ehkäpä tuo Eckes-Granini pullon kyljessä takaa ylimääräisen koristelun?

Niin tai näin: talvi-iltojen lämpimäksi juomaksi ihan ok, tai hiihtoretken lämmikkeenä. Glöginä ei ihan vakuuttanut minua.




Seitsemäs

" On the seventh day of Christmas, my true love gave to me: seven swans a-swimming, six geese a-laying, five golden rings, four colly birds, three French hens, two turtle doves and a partridge in a pear tree"

Ja lintufiksaatio sen kun jatkuu. Seitsemän joutsenta. Laji taas hieman auki. Mustajoutsenia? Tosin ne ehkä ovat enemmän tuon ulkomaalaisen mieleen? Trumpettijoutsen? Pikkujoutsen voisi olla ihan kiva nähdä kanssa,  samoin mustakaulajoutsen.  En ole yhtäkään noista koskaan luonnossa nähnyt, mutta ehkäpä pihamme ei ole oikea paikka niille. Joutsen- ja kyhmy sen sijaan ovat tuttuja melontaretkiltä. Jospa tyyppi tuo yhden jokaista? Ja sen uimalammen sitten samalla, ei ne tuossa kalliolla nimittäin ui. 

Ja sitten tuonne kengurumaahan: 7 emus laying. Ehei, ei käy. Minulla on jo munivia hanhia pihalla! Elleivät ole ehtineet jo pakoon. Emut eivät pihaani mahdu kun nuo joutsenet lampineen saapuivat. Missä on lähin emufarmi? Strutsifarmilla olen kerran käynyt, hajuaisti oli kovilla. Sitäpaitsi ne ovat suhteellisen kiukkuisia lintuja. Emusista ei käsitystä, mutta ei kiitos. Taidan hylätä tämän miehen, lahjat ovat liian eksoottisia, alkaa tämä eurooppalainen herra olla jo ihan fiksun oloinen...



Eurooppa                                                Australia
7 joutsenta                                              7 emua munineen
12 hanhea ja kasa munia                   12 haikalaa + ainakin 2 surffilauta
15 fasaania                                              15 kengurua
16 mustarastasta                                  16 lyyrypysröä
nämä kaikki palautettu luontoon

15 ranskalaista kanaa                         15 ruusukakaduta
12 pulua                                                   12 käärmettä 
7 päärynäpuuta                                    7 eukalyptusta tms puuta
7 aitokanaa                                             7 isonaurajaa

torstai 8. marraskuuta 2012

Kukkaro

Äiti on saanut kovin paljon käsitöitä viime vuosina joululahjaksi.

Niin tänäkin jouluna tulee käymään. Oletan että äiti ei lue blogiani, joten uskallan pistää tämän päivityksen tänne.

VMSom@koppa nimisestä blogista löytyy vaikka mitä kivaa, muun muassa tämä klipsikukkaro ohjeineen. En oikein ymmärtänyt noita ohjeita, joten tämä on minun sovellutukseni, idea ja malli kuitenkin on alunperin tuolta sivustolta.

Minä päädyin käyttämään Novitan Virkkauslankaa kaksinkertaisena ja virkkuukoukkua numero 3½. Lisäksi tarvittiin nipsuttimia aikamoinen kasa. Kierrosta kohti meni 18 kappaletta, tein neljä kierrosta ja kukkaroon tarvittiin kaksi puolta eli 144 nipsutinta yhteensä. Ja vielä tarvittiin ompeluneula sekä vetoketju.

Aloitin projektin "maagisella renkaalla". Alkuperäinen ohje puhuu mahdollisimman pienestä renkaasta johon tulee 18 pylvästä. No, maagisella siitä renkaasta tulee mahdollisimman pieni. Valitettavasti en ole löytänyt suomenkielistä videota aiheesta, mutta tämä on niin selvästi esitetty, että eiköhän ajatus selviä vaikka ei ääntä kuulisi tai englantia ymmärrä.


Kun rengas oli tehty virkkasin siihen ne 18 pylvästä ja korvasin luonnollisesti sen ensimmäisen pylvään kahdella ketjusilmukalla. Ja kun olen päättänyt kierroksen piilosilmukalla siihen (toiseen) ketjusilmukkaan kiristin renkaan mahdollisimman pieneksi.

Jos olette unohtaneet miten virkataan, suosittelen esimerkiksi Viivin virkkausnettiä. Sieltä löytyy, hyvine kuvineen ja selitysten kera, ne tavallisimmat silmukat.

Sitten alkaa klipsien kiinnittämien. Tosin ennen sitä on klipsit "esikäsitelty". Klipsi käännetään niin että "ruma" puoli on sisäänpäin eli kohti virkkaajaa. Käänsin vielä se "terävän" reunan ylöspäin. Ensin kiinteällä silmukalla ensimmäinen nipsutin kiinni.



Seuraavaksi uusi klipsu ½ edellisen taakse ja kiinnitys kiinteällä silmukalla (koukku pylvään läpi ja molempien klipsien kautta lanka takaisin eteen). Eli alla olevassa kuvassa olen kiinnittämässä kolmatta klipsiä. Koukku menee pylvään ja kahden nipsuttimen läpi ja tuosta sitten vedän langan läpi.



Lanka kulkee koko ajan työn toisella puolella eli "oikealla puolella". Nurja puoli on virkkaajaa kohti. Näin jatketaan kunnes 18 klipsiä on kiinnitetty työhön. Viimeiseksi ensimmäinen ja viimeinen klipsi yhdistetään kiinteällä silmukalla.

Kahdella ketjusilmukalla "noustaan" seuraavalle kierrokselle.




Tässä vaiheessa en ollut yhtään kartalla, mutta virkkausopettajani kanssa (tack för hjälpen, Guka) päädyimme suraavaan tapaan:

Ensin kiinnitettän seuraavan kierroksen ensimmäinen nipsutin edellisen päälle. Edelleen se "ruma" puoli virkkaajaan päin.




Klipsi kiini alla olevan päälle kiinteällä silmukalla. Sitten viereen toinen klipsi (seuraavan klipsin päälle) niin että virkkuukoukku menee oikealla olevan (kierroksen edellinen) päällimmäisen ja alimman klipsun välistä sekä seuraavista klipseistä sekä ylemmän että alla olevan läpi. Kiinteä silmukka joka siis yhdistää seuraavan alla olevaan ja edelliseen.



Tämän jälkeen oikealla olevan ylimmän ja alimman läpi ja kiinnitetään ne kiinteällä silmukalla.



Sitten mennään vieressä olevan ylemmän ja alemman läpi ja tehdään kiinteä silmukka.




Ja aloitetaan taas alusta eli "vinosti läpi" (ylemmän ja alemman välistä) ja seuraava uusi klipsi kiinni allaolevaan... Kun kierros saadaan päätökseen kiinnitettään viimeinen ensimmäiseen samalla periaatteella ja siirrytään kahdella ketjusilmukalla seuraavaan kierrokseen. Jatketaan kunnes ollaan tyytyväisiä "korkeuteen".

Tämä aika luonnostaan kääntyy kulhomaiseen muotoon. Tällaisia kulhoja tehdään kaksi samanlaista.

Ja nyt täytyy tunnustaa että pelkään kuitenkin hieman että äiti ilmestyy tänne, joten en näytä loppuosasta kuvaa. Jos joku kaipaa niitä kuvia, voin postittaa privaatisti. Joulun jälkeen voin ehkä näyttää täälläkin.

Ompelin kuitenkin seuraavaksi vetoketjun (ihan käsin) noiden kahden "kulhon" väliin ja virkkasin lopuksi "loppuosan" ihan pylväillä kiinni. Vielä olisi tarkoituksena kehitellä jonkinlainen käsilenkki tuohon. Ja sitten pakettiin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...