Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

lauantai 15. lokakuuta 2016

Lisää juustokakkuja

Teini teki liukuvärjätyn kakun.

En voi kun ihmetellä neidin ideoita, alkuperäinen inspiraatio tähänkin kakkuun tulee Kinuskikissan sivuilta. Pitäisi ehkä hankkia pieniä muotteja lehtien tekemiseen, nyt neiti tekee ne veitsen avulla. Näpertelyä kerrakseen!

Limejuustokakku

200 g kaurakeksejä
50 g laktoositonta voita

7 liivatelehteä
4 dl Eila kuohukermaa
400 g maustamatonta, laktoositonta tuorejuustoa
1 dl limen mehua
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

3 liivatelehteä

3 dl sokeroitua laimennettua limen mehua (josta limemehua ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä


Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohja vuokaan ja levitä muruseos pohjalle. Siirrä kylmään.

Pistä 7 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto, sokerit ja mehu. Sekoita kermavaahtoon. Kiehauta vesi ja sulata liivate veteen. Sekoita kermaseokseen ja kaada seos keksipohjan päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Kiille: pistä 3 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehu, sokeri ja vesi ja värjää elintarvikevärillä. Kiehauta mehu ja sekoita joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä hieman ja kaada sitten lusikan kautta hyytyneen kakun pinnalle. Hyydytä jääkaapissa. 

Koristeluun partiolainen käytti sokerimassaa, koristelugeeliä ja sokerihelmiä.


Limeostakaka

200 g havrekex
50 g laktosfritt smör

7 gelatinblad
4 dl Eila vispgrädde
400 g naturell färskost
1 dl limesaft
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
3 msk vatten


gelatinblad
3 dl utspädd, sockrad limesaft (½ dl limesaft, ½ dl socker+vatten)
grön livsmedelfärg


Klä bottnen på en lösbottenform med bakplåtspapper.
Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut massan på bakplåtspapret. Sätt formen med bottnen i kylskåpet och svalna.
Lägg gelatinbladena i kallt vatten och blötas. Vispa grädden. blanda osten med socker och saft. Rör mer i grädden 
Koka upp vattnet. Krama ur gelatinbladena och rör ner dem i det heta vattnet. Häll försiktigt in i fyllningen och rör samtidigt om kraftigt.
Häll fyllningen i formen. Ställ kakan i kylskåpet för att stelna. Det går bra att frysa in kakan, men låt den stelna minst 3 timmar innan den ställs i frysen. 
Gelatinytan: Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten och blötas. Späd ut saften och sockra den. Rör i lämplig mängd av frägen. Hettan upp och rör i de urkramade gelatinbladen. Låt svalna lite innan du häller saften på kakan, via en sked. Låt stelna i kallt.
Dekorera kakan. Scouten använde sockermassa, pyntgelé och sockerpärlor 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...