Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

maanantai 31. lokakuuta 2016

Ystävältä lainattu

Ystäväni hehkutti Facebookissa BBC:n sivuilta bongaamaansa kakkua.

Päätin sitten minäkin, hetken mielijohteesta, kokeilla tätä kakkua ja kävin pienessä kaupassa hakemassa tarvittavia raaka-aineita. Eksyin matkalla kotiin minulle tuntemattomaan S-marketiin, kauppa oli kertakaikkisen huono valinta. Ei luomusitruunoita, ei mantelijauhetta, ei oikeastaan mitään mitä tarvitsin. Onneksi löytyi K-kauppa jonka valikoimasta löytyi luomusitruunoita, en oikein pidä ajatuksesta käyttää sitruunankuorta ellei hedelmä ole luomutuotettu.

Koska alkuperäisessä ohjeessa käytettiin grammoja, päädyin käyttämään leivontalaskuria, ihan näppärä työkalu kun ei jaksa miettiä.

Sitruunatimajamikakku 

200 g laktoositonta voita
vajaa 2½ dl sokeria
4 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g manteleita jauhettuna
1 sitruunan kuori
1 rkl timjaminlehtiä

Sitruunsasiirappi
4 rkl sokeria
1½ dl sitruunamehua
½ tl timjaminlehtiä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja raasta sekaan sitruunan kuori (keltainen osa) ja murskatut timjaminlehdet. Alkuperäisessä reseptissä nämä rikottiin morttelissa, mutta minä oikaisin. Lisää jauhoseos taikinaan.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista kakkua 175 asteessa n. 45 min.

Sillä aikaa kun kakku paistuu voit tehdä siirpin: kiehauta ainekset kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. 

Kun olet saanut kakun uunista pistele siihen reikiä haarukalla ja kaada siirappi kakun päälle. 

Tarjoiluun turkkilaista jugurttia, en osaa sanoa olisiko hyvää, sitä en muistanut ostaa kaupasta.


Citronkaka med timjan 

200 g laktosfritt smör
knappa 2½ dl socker
4 ägg
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mandel, malda
skalet från 1 citron, rivet
1 msk blad av timjan

Citronsirap:
4 msk socker
1½ dl citronsaft
½ tsk blad av timjan

Rör socker och smör pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjölet, bakpulvret, mandeln, citronskalet och timjanen.  Häll mjölblandningen i smeten.

Häll smeten i en bakplåtspapprad form. Grädda i 175 grader i ca. 45 min.

Koka ihop citronsaft, socker och timjam till en sirap.

När kakan är färdig, ta den ur ugnen och stick hål i ytan med en gaffel. Häll sirapen över kakan.

Servera med turkisk yoghurt, sas det i BBC:s orginalrecept. Det provade jag aldrig på. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...